Raspunsul oficial SC IPA CIFATT Craiova in legatura cu comunicatul dat de asociatia Ad ASTRA in dat de 9 Mai 2011
Avand in vedere Comunicatul dat de Asociatia Ad Astra din data de 9 mai 2011 in care ne-am regasit in paragraful 4, SC IPA CIFATT Craiova, in calitate de partener al domnului Hopartean Corneliu, impreuna cu Ing. Corneliu Hopartean doresc sa faca unele precizari legate de importanta inventiei cu titlul: "Instalatie de energizarea apei si stimularea cresterii plantelor".
Inventia, avand brevetul de inventie RO 116707 C, cu titlul "Instalatie de energizarea apei si stimularea cresterii plantelor" imbina avantajele construirii serelor intr-o forma geometrica piramidala, cu avantajele energizarii apei in bazine tot de forma piramidala.
Scopul acestui brevet este de aplicare industriala a efectului de forma prin aranjarea matriciala a serelor piramidale si energizarea apei, prin dublu efect de piramida, pentru stimularea cresterii plantelor. Irigarea plantelor din serele piramidale se face gravitational, in functie de necesarul de apa pentru fiecare tip de planta.
Apa energizata poate sa ajunga pana la valori mari ale Ph-lui (8,5) cand devine alcalina, stimuland natural cresterea plantelor. Prin stimularea cu apa energizata, perioada de germinatie a semintelor este redusa cu pana la 30-50%, iar perioada de crestere a plantei este mai mica cu 40-60%.
Inventia rezolva, daca se aplica, eliminarea bolilor profesionale cauzate de efectul de sera, protejarea si dezvoltarea legumelor in conditii ecologice, eliminand si fenomenul de sufocare al plantelor cauzat tot de efectul de sera. Cresterea productiilor agricole ecologice este avantajul principal al acestei instalatii.
Inventia a fost realizata in cadrul Programului INVENT (Contract nr. 105) derulat de catre IPA CIFATT SA-Craiova in colaborare cu Universitatea din Craiova - Facultatea de Horticultura. Instalatia a fost testata si verificata in cadrul proiectului la Statiunea Didactica Banu Maracine, iar rezultatele foarte bune obtinute in urma cercetarilor efectuate de specialisti in domeniul agricol au confirmat fiabilitatea instalatiei de energizarea apei si stimularea cresterii plantelor, cat si avantajele care decurg prin aplicarea acestui brevet de inventie.
Aceasta inventie a obtinut in ultimul an medalie de Aur la Moscova in anul 2010 si premiul special IWIS din partea Poloniei, respectiv medalie de Argint in anul 2010 la Nurenberg.
Efectul de piramida a fost studiat de catre domnii ingineri Corneliu Hopartean si Gabriel Vladut si in cazul albinelor, obtinandu-se si in acest caz brevet de inventie.
Inventia, avand brevetul de inventie RO 119919 B1, cu titlul "Instalatie modulata pentru obtinerea produselor apicole ecologice si dezvoltarea albinelor" are ca si principal avantaj mentinerea unei temperaturi si a unui mediu de dezvoltarea optim al albinelor datorita construirii stupului de albine intr-o forma geometrica piramidala. Ing. Corneliu Hopartean si dr. ing. Gabriel Catalin Vladut au concretizat ideea inovativa folosind la construirea stupilor piramidali cat si a recipientilor piramidali raportul armonic determinat de numarul de 1,618033... strans legat de sirul lui Fibonacci: 1,1,2,3,5,8,13,...
Dezvoltarea si promovarea proiectului s-a facut prin colaborarea cu IPA CIFATT S.A. Craiova, care in anul 2006 in calitate de coordonator pentru Romania al Innovation Realy Center IRC 4D, actualmente Enterprise Europe Network Ro 4 Europe si ZAB Service Center Frankfut (Oder), coordonator pentru Germania al Innovation Realy Center - IRC Northem Germany, au pus bazele colaborarii si realizarii primului Transfer Tehnologic Transnational (TTT) intre specialisti din Craiova-Romania si ApisPro Imkereibedarf & Bienenprodukle GmbH-Hohen Neuendorf din Germania. Partea germana a intrat in posesia unor prototipuri, proiectate si construite in Craiova, pentru testarea si realizarea unui studiu stiintific de catre specialistii in apicultura sub coordonarea cercetatorului stiintific dr.biolog Dorothea Kauhausen Keller si a dr. Roland Keller, Director al ApisPro.
Datorita rezultatelor spectaculoase, obtinute in Germania, stupii piramidali s-au proiectat si dezvoltat in doua etape. Pentru prima etapa s-au elaborat tehnologii nerestrictive, deja verificate, de realizare a stupilor piramidali in forma simplificata (fara module interioare) la care s-au dat numai recomandari de intretinere, iar pe efectul de piramida nu se pune accentul. Avantajul principal, dovedit prin experimentele efectuate in Germania, este de refacerea rapida a coloniilor de albine distruse de calamitati naturale sau paraziti, cat si dezvoltarea fermelor apicole, sau infiintarea de ferme apicole noi. In a doua etapa a cercetarilor s-au realizat tehnologii restrictive si temporare, pentru ca produsul sa beneficieze de efectul de forma si implicit de efectul de piramida, la care s-au elaborat instructiuni de utilizare a noului stup piramidal, in constructie complexa sau simplificata.
Cercetarile care s-au realizat si se efectueaza si in prezent au ca si scop principal controlul parazitilor si dezvoltarea albinelor, in scopul cresterii productiei de produse apicole ecologice (mierea de albine, ceara de albine, polen, propolis, laptisor de matca, apilarnil si veninul de albine).
Dorim sa anexam la acest comunicat observatiile pe care le-am primit din partea cercetatorilor din Germania (cu privire la importanta efectului de piramida) cu care am colaborat si transferul tehnologic pe care l-am realizat cu compania din Germania.
|
|
Dr.ing. Gabriel Vladut
SC IPA CIFATT Craiova
Ing. Corneliu Hopartean
SC ECOCER DEZ SRL
13.05.2011
Parteneriat pentru dezvoltare si inovare
Servicii adresate IMM-urilor pentru cresterea competitivitatii
|
SC IPA SA - sucursala Craiova, partener RO 4 Europe în cadrul reÅ£elei internaÅ£ionale Enterprise Europe Network, oferă o gamă larga de servicii in folosul IMM-urilor. Enterprise Europe Network reuneÅŸte peste 600 de organizaÅ£ii din 40 tari din Europa, SUA ÅŸi nu numai, furnizând IMM-urilor servicii integrate de calitate conform standardelor si metodologiilor internationale.
Gama de servicii include:
- asistenţa pentru găsirea partenerilor comerciali, dezvoltarea afaceriror, cooperării comerciale şi tehnologice internationale
- asistenţa privind accesarea programelor de finanţare puse la dispoziţie de UE
- consultanta pentru dezvoltarea IMM-urilor inovative, realizare start-upuri, spin-offuri
- organizarea de misiuni economice, brokeraje pentru transferul cunoştinţelor şi tehnologiilor, participarea la targuri si expozitii
- vizite la sediul companiilor pentru a evalua nevoile acestora, consiliere în domeniul drepturilor de proprietate intelectuală
- furnizarea de informaţii despre politicile, programele şi legislaţia comunitară.
Căutaţi noi parteneri de afaceri?
Căutaţi sau ofertati noi tehnologii?
Căutaţi sau ofertati parteneriate inclusiv pentru cercetare sau doriţi să promovaţi rezultatele propriilor cercetări?
CăutaÅ£i consultanţă ÅŸi know-how în domenii precum producÅ£ia, comercializarea ÅŸi marketingul produselor?
Vă stăm la dispoziÅ£ie cu toate aceste informaÅ£ii, soluÅ£ii, idei oferite în mod gratuit.