Romania in Europe

 

Regiunea Oltenia din SV Romaniei, teritoriul dintre Dunare, Olt si Carpatii de sud este o provincie istorica. Regiunea Oltenia are 5 judete: Dolj (resedinta Craiova), Valcea (Ramnicu Valcea), Olt (Slatina), Gorj (Targu Jiu), Mehedinti (Drobeta Turnu Severin). Clima este temperat continentala.

 

Aceasta regiune are 3 zone de relief de la nord la sud: in nord pantele sudice ale Muntilor Valcan si Parang si cele de sud-est ale Muntilor Godeanu si Mehedinti, la mijloc provincia Subcarpatilor Olteniei, Podisul Getic si bazinul Targu Jiu, iar in Sud Campia Olteniei.

 Romania - regions

 

Oamenii din Oltenia sunt mandri si faimosi datorita dorintei lor de a fi liberi. In istorie, populatia care traieste in nordul Dunarii (getii) a fost prima oara mentionata de Herodot (in secolul 4 I.C.). Barbatii erau recunoscuti pentru curajul lor in batalii. Poate aceasta este explicatia ca ei au ramas principala populatie in aceasta zone, in ciuda razboaielor, colonizarii romane si atacurilor popoarelor migratoare. Este adevarat ca influenta lor a lasat urme in vocabularul, obiceiurile, traditiile si mancarea romaneasca. Zona subcarpatica a Olteniei are multe obiective turistice importante cum ar fi statiuni balneoclimaterice la Herculane, Olanesti, Calimanesti-Caciulata, Govora si Voineasa, Manastirea Horezu, Polovragi, Pestera Muierii, orasul Targu Jiu cu binecunoscutele opere de arta ale marelui sculptor roman Constantin Brancusi: Masa Tacerii, Poarta sarutului, Coloana Infinitului. De-a lungul drumului de la Targu Jiu la Drobeta Turnu Severin  merita vizitata frumoasa Manastire Tismana, grupul de pesteri de la Closani, ruinele faimosului pod construit peste Dunare de catre Apolodor din Damasc intre anii 103 -105 D.C. (langa Drobeta Turnu Severin), hidrocentrala de la Portile de Fier la frontiera dintre Romania si Serbia. Oltenia are unele din cele mai vechi edificii din sud-vestul Romaniei, precum si folclor cu influente turce, rusesti sau grecesti.

Din secolul 14, Oltenia a fost centrul regatului romanesc de sud. Nu este de mirare ca Oltenia a fost intotdeauna un loc de importanta majora din punct de vedere politic si spiritual. De-a lungul secolelor, regii valahi precum si conducatorii locali au folosit acest frumos decor natural ca sa construiasca biserici si manastiri.

Petrecerea vacantei in Oltenia va fi o oportunitate minunata sa va umpleti sufletul cu lucruri de neuitat. Decorul splendid al trecatorii create de raul Olt poate fi una din cele mai frumoase amintiri din viata dvs. Covoarele oltenesti sunt renumite pentru ornamemtele lor rafinate, veti admira tot felul de pasari, flori etc.

Capitala Olteniei este Craiova. Acest oras este capitala judetului Dolj si este localizat in partea  de nord a Olteniei pe partea stanga a raului Jiu. Aceasta zona geografica a fost locuita inca din neolitic. De asemenea in vremea dacilor exista o asezare importanta numita Pelendava.

In anul 225 A. D. pentru prima oara acest loc a aparut pe o harta romana. In secolul 16 Craiova a fost ridicata la rangul de oras si in secolul 18 a fost considerata al doilea cel mai important oras al Valahiei. Dar numarul de locuitori a scazut dramatic in special la sfarsitul secolului 18 din cauza epidemiilor si incendiilor. Traditia militara a oltenilor nu a fost niciodata uitata. In anul 1821 multi locuitori au participat la revolutia impotriva regimului fanariot care a inceput in Valahia in anul 1716.

Principala trasatura a Craiovei in timpul primelor doua decenii ale secolului 19 a fost o inflorire economica determinata de cresterea interesului in mestesuguri, comert si servicii publice. Craiova era privita ca un important centru universitar, comercial, administrativ si cultural. In timpul regimului tarist Craiova si-a continuat dezvoltarea economica. Astfel in anul 1832 documentele atesta mai mult de 595 de magazine. Se faceau exporturi de animale, cereale si blanuri in Austria si Turcia. In anul 1846 aici s-a infiintat prima bursa pentru transportul cerealelor pe vapor.

Continua dezvoltare economica a facut din Craiova un centru industrial puternic in aeronautica, industria chimica, electrotehnica, extractiva, electricitate, automatizari si IT.  Mai multe informatii gasiti la:

http://students.missouri.edu/~romsa/destinations/html/oltenesti.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Craiova
http://www.tkinter.smig.net/Romania/index.htm