Sistem automat de monitorizare a parametrilor de securitate si ai Prin proiect se vor gasi solutii de monitorizare eficienta a parametrilor de securitate si mediu cu informarea permanenta, operativa a factorilor de decizie locali, regionali. Obiectivele generale si rezultate asteptate la finalizarea proiectului Obiectivele generale ale monitorizarii parametrilor de securitate si ai calitatii mediului constau in realizarea unor retele de monitorizare pentru evaluarea starii de securitate a obiectivelor care se mentin dupa inchiderea minelor, respectiv a factorilor de mediu din perimetrul redat in circuitul economic. Obiectivul monitorizarii starii de securitate a obiectivelor miniere ramase dupa inchiderea minei/carierei il reprezinta in principal :
Masuratorile principale necesare pentru analiza starii de securitate a obiectivelor miniere care fac obiectul scestui proiect sunt cele ale presiunii in pori, gradul de tasare si cel de deformare laterala. Instrumentele de masurare folosite sunt:
Aparatura se instaleaza intr-o configuratie proiectata in functie de geometria tipica a obiectivului minier selectat. Datele sunt transmise de la senzori spre un centru de comanda control cu ajutorul unui software specializat care permite vizualizarea permanenta si in timp real a starii din teren. Subsistemul care monitorizeaza starea de securitate a obiectivului minier se structureaza pe urmatoarele secvente:
Protectia mediului inconjurator si implicit a omului este un domeniu care solicita instrumente si aparatura electronica complexe pentru sesizarea, in timp util, a concentratiilor periculoase de gaze toxice si explozive din mediu. Pentru subsistemul aer, exista mai multe surse care trebuie supravegheate:
Pentru sistemul de detectie se vor analiza, dupa caz, urmatoarele gaze: CO, CO2, H2S, SO2, NOx, CH4, etc. Pe langa analiza acestor gaze, subsistemul aer implica si studiul radioactivitatii sub forma de radiatii gamma in atmosfera - fondul natural. Subsistem urmarire calitate apa: Problema controlului apelor, intelegand prin ape, fiecare mediu apos care exista intr-o exploatare miniera inchisa, trebuie abordata sub urmatoarele aspecte:
Fiecare din aceste subsisteme este configurabil, functie de datele si conditiile din teren si de noxele personalizate pentru fiecare punct. Subsistemele asigura:
Informatia este transmisa prin sistemul de comunicatii (pe cale telefonica sau radio) spre un calculator cu rol de stocare, analiza, gestiune si retransmisie a datelor. Programele de achizitie asigura un screening automat al datelor transmise de catre detectori, posibilitati de investigare a functionarii retelei si furnizare instantanee a datelor cerute. Dispecerul central poate dispune de posibilitatea modificarii parametrilor de detectie la nivelul senzorilor (detectorilor) retelei automate. Dispecerul central poate stringe si date meteo (senzori de precipitatii, date de la statii meteo automate integrate retelei de detectori / senzori). Rezultatele vor fi accesibile pe nivele de acces care sa permita informari si decizii operative in conditiile pastrarii confidentialitatii asupra datelor sensibile. Verificarea calitatii parametrilor mentionati se va face in baza urmatoarelor acte si normative: Ordin 756- M.A.P.P.M.; Normativ N.T.P.A. - 001/2002; Ordin 462/1993 - M.A.P.P.M. si STAS 1257/1987. |